Monday, March 26, 2018

Guideline

Posted by azrinah marupa
Reactions: 
Assalamualikum semua.. sedikit info untuk semua yang ingin mengunakan EO keatas baby.

Dilute eo adalah cara selamat sebelum digunakan pada babies & toddlers. 
Ada sesetengah eo yg panas dan pijar WAJIB untuk dicairkan (dilute) menggunakan carrier oil samada VCO, OO atau V6 dari YL. 

Nisbah untuk dilute bergantung kepada minyak, samada 1:1 @ 1:4. 

Antara EO yg panas dan pijar ialah Oregano, Thieves, Peppermint, Clove, Digize, Lemon dan Thyme. Boleh rujuk EOPR (Essential Oil Pocket Reference) untuk melihat senarai penuh dan nisbah yg disyorkan. Jika masih rasa panas atau pijar, tambahkan lagi carrier oil. Utk baby, for safety precaution, jika mahu dilute semua jenis eo sebelum digunakan pun bole


.

Tuesday, March 20, 2018

Young Living Essential oils

Posted by azrinah marupa
Reactions: 
Assalamualaikum wbt.. :D

akhirnya hari ne la hari yang ditunggu2... update pon blog ne... setelah sekian lama menyepi... hihih ala chill la uols mak anak 2 kan bz la sikit :P

ok hari ne nak share sikit pasal Young Living Essential Oils... y aku terjebak dengan EO ne, mcm mna aku bole terjebak, and apa kesan positif selepas guna EO...

ok!!! mula terjebak guna EO ne sebab anak2 semput.. baik kakak or adik dua2 sama. pantang salah sikit mesti semput, start batuk, sejuk confirm akan semput.. bila nafas da laju, dada pon da berombak apa lagi ambil neb la kat klinik.waktu subuh pon pernah tau lari pegi klinik ambil neb. berkali2 juga la. huhuh naseb baik la panel support hihihi .. xcukup dengan tu pinjam plak mesin neb kat maksu bebudak ne, bli ubat kat pharmacy neb sendiri kat rumah.. yg kakak tu xpala sbb dy bole pegang sendiri, yg adik ne 2 org pegang.. menangis, melalak xmo pakai neb. perghhh!!! ko xtau apa perasaan aku masa tu.. waktu tido xpyh cakap! mmg xbole tido.. huhuhu



lpas tu aku ternampak post mmber aku kat fb pasal RC EO (ne post dy yg keberapa ntah, sblum tu aq buat xtau jak. da kena kat anak aku bru nak ambil tau huhuuh padan muka aku) then aku pon tanya la dia. sbb dia pon mmg ade asma.. kerap juga ambil neb.. aku tanya apa yg dia guna untuk kurangkan pengambilan neb... berkesan x RC ne untuk budak yg kuat semput... cara ambil RC ne... :D aku blom beli tapi aku da tanya macam2... eh spesis kedekut nak keluar duit ka apa :Dhahahahha aku saja la nak tahu,,, finally aku beli la RC tu... EO sahaja tau bukan set, xbeli pon diffuser. just beli RC semata2.. sbb aku nak tahu berkesan x untuk anak aku.


1 botol RC 15ml tu aku guna tahan 3 bulan.... dilute dengan OLIVE OIL.. aku beli pump bottle 50ml... masok kan Olive oil + RC. ( 1sudu olive oil = 2 drop rc ) sapu kat dada, belakang and tapak kaki. konsisten 15minit sekali untuk sejam. gap selama sejam lpas tu continue balik 15 minit selama sejam.. ( ne bila anak2 batok teruk ) kalau hari biasa aku guna lepas mandi, sebelum tido. tengah malam pon aku sapu. and aku bekalkan sekali dlm bag budak2 ne.. ne la eo harian dorg. alhamdulillah, sepanjang 3 bulan guna RC mmg xda sekali pun ambil neb... cuma kena rajin sikit je sapu kat budak2 ne...

lpas tu aku pon beli la set diffuse. tapi aku ambil yg Basic Starter Kit jak. sekali korang da guna, korang da tau kebaikan n keberkesanan produk tu, aku yakin sgt2 korang akan tepengaruh dengan eo ne hihihi (mcm aku). kalau tanya kat laki aku mmg xda la dia nak layan aku kan. aku tau da jawapan dia. so aku beli la sendiri... tapi pelik, aku yg beli dia yg xcited. hurmmmmm




ok, setiap malam aku akan diffuse lavender... nak bg deep sleep kat bebudak tu... serius aku cakap lavender + cedarwood mmg terbaik nak bagi tidur lena. + cedarwood ne pun dapat melegakan stress.. 


bila bebudak tu xsihat aku diffuse lemon.. dalam pump bottle tu olive oil + rc + lemon. sapu kat dada, belakang n tapak kaki. 


ne plak bekalan aku kat opis hihihi papermint... pergh berangin.... hihihih kdang2 guna lavender tukar2 la...


so far guna mmg nampak perubahannya... kat budak2 tu n kat aku sendiri... salah 1 nya emosi... mcm aku kerja, balik nak handle anak, lagi2 kalau laki aku balik kerja lambat.. kadang2 xbalik... fuh mmg stress... stress sbb xcukup rest n tido. next time aku nak share kebaikan eo ne... sbb aku tgk entry ne pon da berjela2 hihihi so kita sambung next entry la ok... hihih bye.. assalamualaikum... 

Wednesday, March 1, 2017

Married

Posted by azrinah marupa
Reactions: 

Love is not 

about how much 

you say "I LOVE YOU", 


but 

how much you can prove that 

it's true

Guideline

Assalamualikum semua.. sedikit info untuk semua yang ingin mengunakan EO keatas baby.

Dilute eo adalah cara selamat sebelum digunakan pada babies & toddlers. 
Ada sesetengah eo yg panas dan pijar WAJIB untuk dicairkan (dilute) menggunakan carrier oil samada VCO, OO atau V6 dari YL. 

Nisbah untuk dilute bergantung kepada minyak, samada 1:1 @ 1:4. 

Antara EO yg panas dan pijar ialah Oregano, Thieves, Peppermint, Clove, Digize, Lemon dan Thyme. Boleh rujuk EOPR (Essential Oil Pocket Reference) untuk melihat senarai penuh dan nisbah yg disyorkan. Jika masih rasa panas atau pijar, tambahkan lagi carrier oil. Utk baby, for safety precaution, jika mahu dilute semua jenis eo sebelum digunakan pun bole


.

Young Living Essential oils

Assalamualaikum wbt.. :D

akhirnya hari ne la hari yang ditunggu2... update pon blog ne... setelah sekian lama menyepi... hihih ala chill la uols mak anak 2 kan bz la sikit :P

ok hari ne nak share sikit pasal Young Living Essential Oils... y aku terjebak dengan EO ne, mcm mna aku bole terjebak, and apa kesan positif selepas guna EO...

ok!!! mula terjebak guna EO ne sebab anak2 semput.. baik kakak or adik dua2 sama. pantang salah sikit mesti semput, start batuk, sejuk confirm akan semput.. bila nafas da laju, dada pon da berombak apa lagi ambil neb la kat klinik.waktu subuh pon pernah tau lari pegi klinik ambil neb. berkali2 juga la. huhuh naseb baik la panel support hihihi .. xcukup dengan tu pinjam plak mesin neb kat maksu bebudak ne, bli ubat kat pharmacy neb sendiri kat rumah.. yg kakak tu xpala sbb dy bole pegang sendiri, yg adik ne 2 org pegang.. menangis, melalak xmo pakai neb. perghhh!!! ko xtau apa perasaan aku masa tu.. waktu tido xpyh cakap! mmg xbole tido.. huhuhu



lpas tu aku ternampak post mmber aku kat fb pasal RC EO (ne post dy yg keberapa ntah, sblum tu aq buat xtau jak. da kena kat anak aku bru nak ambil tau huhuuh padan muka aku) then aku pon tanya la dia. sbb dia pon mmg ade asma.. kerap juga ambil neb.. aku tanya apa yg dia guna untuk kurangkan pengambilan neb... berkesan x RC ne untuk budak yg kuat semput... cara ambil RC ne... :D aku blom beli tapi aku da tanya macam2... eh spesis kedekut nak keluar duit ka apa :Dhahahahha aku saja la nak tahu,,, finally aku beli la RC tu... EO sahaja tau bukan set, xbeli pon diffuser. just beli RC semata2.. sbb aku nak tahu berkesan x untuk anak aku.


1 botol RC 15ml tu aku guna tahan 3 bulan.... dilute dengan OLIVE OIL.. aku beli pump bottle 50ml... masok kan Olive oil + RC. ( 1sudu olive oil = 2 drop rc ) sapu kat dada, belakang and tapak kaki. konsisten 15minit sekali untuk sejam. gap selama sejam lpas tu continue balik 15 minit selama sejam.. ( ne bila anak2 batok teruk ) kalau hari biasa aku guna lepas mandi, sebelum tido. tengah malam pon aku sapu. and aku bekalkan sekali dlm bag budak2 ne.. ne la eo harian dorg. alhamdulillah, sepanjang 3 bulan guna RC mmg xda sekali pun ambil neb... cuma kena rajin sikit je sapu kat budak2 ne...

lpas tu aku pon beli la set diffuse. tapi aku ambil yg Basic Starter Kit jak. sekali korang da guna, korang da tau kebaikan n keberkesanan produk tu, aku yakin sgt2 korang akan tepengaruh dengan eo ne hihihi (mcm aku). kalau tanya kat laki aku mmg xda la dia nak layan aku kan. aku tau da jawapan dia. so aku beli la sendiri... tapi pelik, aku yg beli dia yg xcited. hurmmmmm




ok, setiap malam aku akan diffuse lavender... nak bg deep sleep kat bebudak tu... serius aku cakap lavender + cedarwood mmg terbaik nak bagi tidur lena. + cedarwood ne pun dapat melegakan stress.. 


bila bebudak tu xsihat aku diffuse lemon.. dalam pump bottle tu olive oil + rc + lemon. sapu kat dada, belakang n tapak kaki. 


ne plak bekalan aku kat opis hihihi papermint... pergh berangin.... hihihih kdang2 guna lavender tukar2 la...


so far guna mmg nampak perubahannya... kat budak2 tu n kat aku sendiri... salah 1 nya emosi... mcm aku kerja, balik nak handle anak, lagi2 kalau laki aku balik kerja lambat.. kadang2 xbalik... fuh mmg stress... stress sbb xcukup rest n tido. next time aku nak share kebaikan eo ne... sbb aku tgk entry ne pon da berjela2 hihihi so kita sambung next entry la ok... hihih bye.. assalamualaikum... 

Married


Love is not 

about how much 

you say "I LOVE YOU", 


but 

how much you can prove that 

it's true

 

~ Azreen Sham ~ Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal

azryn@2011!